m.sadtuna.org

Bélyeg a postán

2009.05.29

Ahogy a Homáron is olvasni lehetett,  nem nagyon lehet bélyeget vásárolni a postán. Ha lehet is, legfeljebb az antik bútorok (“székek”) forgalmi sor bélyegeit, de ezek között nincs olyan címlet, amit egyszerűen képeslapra lehetne ragasztani (Európán belül, elsőbbséggel 230 Ft, Európán kívül 260 Ft). A székek forgalmi sorból legalább két bélyegből kell összehozni a bérmentesítést.

Ha valaki szebb bélyeget szeretne vásárolni, esetleg a kiszemelt posta főpénztárában próbálkozhat, ott néha még az alkalmi bélyegekből is lehet válogatni. De nem lesz könnyű dolga, mert alig van olyan alkalmi bélyeg, ami méretben és névértékben is megfelelne a célnak (= képeslapra lehessen ragasztani): ilyen gyakorlatilag csak az utóbbi két év EUROPA kisívében van (2 db 230 Ft-os és 2 db 100 Ft-os bélyeg).

Európán kívülre van egy 260 Ft-os hazai borvidékeket bemutató bélyeg (Tolnai borvidék), ami már határeset, mert elég nagy méretű, maximum fektetve lehet a képeslapra ragasztani, hogy maradjon hely a címzésnek. Használható még a debreceni és a veszprémi állatkertes bélyeg, ami nem a legszebben sikerült, valamit a hazai kisebbségeket bemutató bélyegsor egyik darabja (Romák). Más hirtelen nem is jut eszembe, de mindegy is, mert ezeket a bélyegeket biztosan csak a Filapostán lehet beszerezni.

Bélyeg nélküli (gépi bélyegzős bérmentesítéssel) képeslapot küldeni pedig teljesen értelmetlen, akkor már inkább az email, az nem kerül pénzbe (és lehet hozzá csatolni az Index ingyenes előre pecsételt bélyegeit).