m.sadtuna.org

Kiloware - kilós bélyegek

2009.06.29

A kilós bélyegről gondolom mindenkinek Siv Widerberg Bélyeg c. verse jut eszébe:

Bélyeget gyűjtöttem. Papa hozott egyszer egy kilót. Azóta nem gyűjtök bélyeget.

Természetesen egy igazi bélyeggyűjtőt még 10 kiló sem tántoríthat el, sőt :) Pecsételt bélyegek gyűjtésének viszonylag olcsó - és izgalmas módja “kilós áru” (angolul kiloware) vásárlása: ez azt jelenti, hogy a bélyegeket ömlesztve, súlyra lehet megvásárolni pl. az ebayen, vagy más aukciós oldalakon, bélyegboltokban. Lehet kapni bélyegeket papír nélkül már eleve leáztatva, illetve papíron. Az utóbbit fogom részletezni.

AT

Ki árul kilós bélyeget

  • Külföldön teljen hétköznapi, hogy jótékonysági szervezetek levezési bélyegeket gyűjtenek. Az adományozók a saját levelezeikről letépett bélyegeket viszik be, zsákokban gyűjtik, a bélyegeket a jótékonysági szervezet munkatársai szelektálják (pl. külön a belföld, mondjuk Nagy-Britannia - külön az összes többi ország bélyege: világ) és kilónként árverésre bocsátják, vagy eladják kereskedőknek (csak érdekességképp: Nagy-Britanniában az angol bélyegeket kb. 1 GBP/kg áron).

  • Természetesen bélyegkereskedők is vásárolnak / átvesznek bélyeget papíron (pl. nagy levélforgalomat bonyolító cégektől, ahol postai úton lehet rendelni, stb.) ezeket a bélyegeket válogatják (általában a jobb darabokat külön), csomagolják, és árulják.

  • Árulnak kilós bélyeget a gyűjtők is: a saját megmaradt, kiválogatott anyagukat továbbadják.

  • És ki lehet fogni apró oldalakon olyan tételeket, ahol valaki a saját levelezéséből származó bélyegeket árulja.

DE

Mi van a csomagban

Kilós bélyeget venni mindig zsákbamacska. Fontos a forrás: az ebayen az eladók fel szokták tüntetni honnan származnak a bélyegek: pl. jótékonysági gyűjtésből (charity).

Az ilyen, első kézből származó ömlesztett kiloware a legnagyobb zsákbamacska, abban tényleg minden lehet: ha nincs átnézve (unpicked) egészen biztosan vannak benne sérült bélyegek, sok bélyeg papír nélkül, esetleg egész bélyegalbumból kitépett lapok, falcos bélyegek régi gyűjteményből, levélzárók, matricák, bármi, amire a gyűjtés során azt gondolták, hogy bélyeg. A bélyegek nagyrésze természetesen forgalmi bélyeg lesz, de azért kisebb százalékban valószínű az alkalmi, nagyobb névértékű bélyegek előfordulása is (5% fölött már jónak számít). De ez változó, akár egy eladó két csomagja is gyökeresen eltérhet. A gyűjtésekből származó bélyegeknél az a veszély is fennáll, hogy itt reciklálódik a gyűjtők által felhalmozott “szemét” - az ezerszer átválogatott forgalmi bélyegek adományként újra a körforgásba kerülhetnek.

A különböző szempontok szerint (pl. országonként, vagy motívumonként) szétválogatott bélyegeknél már sokkal kisebb lehet a szórás, és természetesen annak az (amúgy sem túl magas) esélye is, hogy “kincset” találunk. :) Ezeket a csomagokat már gondosan összeválogatták, sokszor mesterségesen állítva be az arányokat. De ha egy ország pecsételt bélyegeit gyűjtjük, akkor ez is nagyszerű módja lehet a kezdésnek. Amire figyelni kell, hogy milyen összetételű a csomag (ezt illik feltüntetni), például 1 kg magyar bélyeg csak antik bútorok és karácsonyi bélyegekkel - ez biztos jó vásár, de csak annak, aki székek bélyegeket gyűjt, nyomdai eltéréseket meg színváltozatokat, különböző bélyegzéseket keres. Egy országgyűjtemény alapjait nem lehet pár kiló forgalmi kilós áruból összehozni.

A magyar levélforgalom nagy részén - már amin van bélyeg - egyébként is szinte csak forgalmi bélyegek vannak. Itt talán még 5%-nál is alacsonyabb az alkalmi bélyegek felbukkanásának esélye. Vannak ilyen szempontból szerencsésebb országok is, ahol szinte az összes kiadott bélyeget arra használják, ami a célja: itt jó eséllyel bármi felbukkanhat levelezési anyagon.

A fent említett szempontok szerinti (ország, motívum) válogatásokon kívül sokszor “jobb” bélyegeket (magasabb névértékű, feláras, alkalmi) is árulnak külön: ezek természetesen drágábbak, de így nem kell megvenni a 10 dkg hasznos anyag mellé 90 dkg hordalékot.

Mire kell figyelni?

Ha aukciós / apró oldalon vásárolunk:

  • meg lehet nézni az adott felhasználó értékelését / visszajelzéseit.

  • általában meg lehet nézni a már létrejött, korábbi eladásokat: érdemes visszanézni, mennyit fizettek korábban a hasonló anyagért

  • az ebayen pl. fontos, hogy mennyi a feltüntetett postaköltség. Óvakodni kell azoktól az eladóktól akik a tényleges postaköltségnél jóval nagyobb árat tüntetnek fel szállítási és csomagolási költség címén. De arra is figyelni kell, hogy ha lehet, elsőbbségi postázást kell kérni, különben akár hónapokig is eltarthat, amíg a csomag megérkezik.

  • előnyben szoktam részesíteni azokat az eladókat, akik a levelet / csomagot igényesen, alkalmi bélyeggel bérmentesítik. Azt érdemes kerülni, aki a rozsdafoltos régi bélyegeit ragasztja (egy bélyeggyűjtőnek!) küldött levelére. Egy igényes bérmentesítés “visszahozza” a postaköltséget, a rozsdás bélyeg meg mehet a kukába.

  • csak olyan bélyegcsomagot érdemes megvenni, ahol meg lehet nézni mi van a csomagban, ha más nem képen. Abban az esetben, ha a kép pl. homályos, vagy stock fotó (nem az aktuális csomag tartalmát mutatja) akkor még óvatosabban kell eljárni.

  • fontos a hirdetés szövege. Például ha konkrét kb. katalógusár van feltüntetve, ami igen gyakori: ezzel végképp nem lehet mit kezdeni, egy nagy kupac forgalmi bélyeg esetén ez teljesen irreleváns információ.

sokszor ránézésre is megállapítható mennyi duplikációra lehet számítani a csomagban, ezt általában fel szokták tüntetni (light / heavy duplication)

Súly

Mivel a bélyegeket súlyra kell megvenni, nem mindegy, mennyi levélpapír kerül a bélyeggel együtt a csomagba: fel szokták tüntetni, hogy a bélyeg körbe van vágva ollóval (close cut), vagy sem (ilyenkor akár a levél fele is bele lehet tépve a csomagba), és hogy pl. a borítéknak csak a bélyeges oldalát kell kifizetni (on single paper), vagy mindkettőt - a legegyszerűbb ugyanis egyszerűen letépni a levél sarkát - ilyenkor a boríték hátsó fele is csak a súlyt növeli.

Bár előre nem lehet felkészülni rá, már én is megjártam azzal, hogy valakitől nedvesen érkeztek meg a bélyegek - a nedves papír nyilván súlyosabb, ami a kisebbik baj, de ez nagyon hamar be is dohosodik.

Az hogy hány darab bélyeg van egy kg-ban nagyon sok mindentől függ, az előbb felsoroltakon kívül például a bélyegek nagyságától, a papírtól: például attól is, mennyi képeslapról kivágott bélyeg került a csomagba (az ugye nehezebb). De egy kilogramban legalább 3500 darab bélyegnek kell lennie.

Ár

Mennyit érdemes fizetni egy kiló bélyegért? Az anyag összetételétől függően elmondható, hogy 1-3 forint / bélyeg árnál csak akkor érdemes többet adni a csomagért, ha tudjuk mi van benne és pont arra van szükségünk.

Kivételek természetesen vannak, pl. a fent említett válogatott alkalmi bélyegek, vagy “jobb” országok bélyegei. De arra lehet számítani, hogy a nekünk szükséges bélyegek eladása után kiválogatott maradékot már az általunk fizetett ár töredékéért sem lehet eladni.

Tippek

A különböző aukciós oldalakon problémás lehet a mindenféle mértékegység és pénznem közötti váltogatás. Ebben is segít a Google, elég a keresőbe beírni, hogy

1 lbs in kg google

vagy

58 USD in HUF

sőt, akár számológépként is használható:

450 * 3.5