m.sadtuna.org

Svájci bélyegkatalógusok 1 - világkatalógusok

2009.07.02

Egy kisebb svájci országgyűjtemény rendszerezéséhez elég lehet egy világkatalógus vonatkozó részeit használni. A legelterjedtebb, egész világot lefedő katalógusok közül célszerű olyat választani, ami hosszú távon is használható lesz. A nagy katalógusok saját katalógusszámokat használnak: az árlisták, kereskedők, aukciók ezekre a katalógusszámokra hivatkoznak.

Német nyelvterületeken elsősorban a Michel, amerikában a Scott, francia területen az Yvert, Nagy-Britanniában a _Stanley Gibbons _katalógusokat használják. Magyarországon a Michel a legelterjedtebb. Sajnos nincs semmilyen általános kereszthivatkozás adatbázis, ami megfeleltetné egymásnak a különböző katalógusszámokat, de egyes katalógusok (főleg ország vagy motívumkatalógusok) licenszelik más katalógusok számozását is, így nem olyan rossz a helyzet. A legnagyobb világkatalógusok:

Michel

EK_1_09-d Német kiadó, ország- és motívumkatalógusok mellett világkatalógust is ad ki: ez utóbbi földrajzi bontású katalógus, a kötetek kontinens - régió - ország szerint szerveződnek. A világkatalógus mellett külön sok-kötetes Európa (mint kontinens) katalógusuk is van, az országok itt is földrajzi terület szerint csoportosítottak (pl Közép-Európa egy kötetben), Németország külön kötetben.

A katalógus többkötetes, vaskos, kisebb méretű, erősített puhafedelű kötetekből áll. A leírások részletesek, szinte az összes bélyeg színes ábrával illusztrált. Az árak Euróban vannak feltüntetve, a postatiszta és pecsételt bélyegekre, valamint FDC-kre külön (egyes országoknál a CTO bélyegek is külön vannak értékelve).

A Michel világkatalógusa nem jelenik meg minden évben. A katalógus online is elérhető előfizetőknek. Egyes kiadások angolul is megjelennek.

Scott

Scott2009 Évente megjelenő 6 kötetes, egész világot lefedő katalógus, az Egyesült Államokból. A kötetekben az országok ABC rendben szerepelnek (az első kötetben USA-val kezdve). A bélyegek azonosítását a sorból egy-egy jellemző bélyeg illusztrációja segíti, tehát jóval körülményesebb, mint a Michel katalógus. Az árak USD-ben vannak megadva, a Michel katalógus árai alatt vannak (általában). A Scott világkatalógus nem tüntet fel minden ország esetében árakat. A katalógus nagyméretű, vastag kötetekben jelenik meg, CD melléklettel (amin a kötet tördelt változata van, kereshető pdf formátumban).

Az évközben megjelent újdonságokról a Scott saját havilapjából lehet tájékozódni.

Stanley Gibbons

Angol kiadó, a katalógus érdekessége, hogy a Stanley Gibbons bélyegkereskedelemmel is foglalkozik, ezek az árak egyben az ő eladási áraik is. A katalógus online változata egy ingyenes regisztráció után elérhető, korlátozott adatokkal.

Yvert

Francia kiadású katalógus.


A katalógusok nagyon drágák, így egy sokkötetes világkatalógusra akkor érdemes beruházni, ha valaki tényleg egy világgyűjteményt épít. Országgyűjteményhez úgyis be kell szerezni előbb-utóbb egy részletesebb, csak az adott területtel foglalkozó katalógust.

Viszonylag olcsó megoldás lehet aukciókon használt, előző pár évből származó katalógust venni (az utóbbi évek bélyegeinek azonosításához pedig nyugodtan lehet használni az ingyenes wnsstamps-ot).

Ha pedig nem akarunk költeni katalógusra, akkor nem a legkényelmesebb, de ingyenes megoldás a Stanley Gibbons (regisztráció kell) és a wnsstamps kombinált használata.

Következő: