m.sadtuna.org

Svájci bélyegkatalógusok 2 - Zumstein

2009.07.02

Három rendszeresen megjelenő svájci ország-katalógusról tudok:

 • ZUMSTEIN - Zumstein Schweiz Liechtenstein [2009]

 • SBK - Schweizer Briefmarken Katalog [2009]

 • MICHEL - Michel Schweiz/Liechtenstein-Spezial [2009]

A Zumsteinnek az évente megjelenő katalógusa mellett van egy külön kétkötetes katalógusa is: Zumstein Spezialkatalog Schweiz. Ez utoljára 2000-ben jelent meg.

A 2009-es Zumstein katalógus Svájc, Liechtenstein, és az ENSZ genfi székhelyének kiadott bélyegeit tartalmazza. Kis, kézreálló kiadvány, színkódos szekciókkal (a lapok széle is színes), minden bélyegről méretarányos kép 75%-ban. A Michellel ellentétben nem csak a bélyegképet, hanem a fogazatot is ábrázolják a színes képek.

zumstein09

Katalógusszám

A Zumstein saját katalógusszámokat használ (ezt licenszeli az SBK is). A számozás szekciónként újrakezdődik, pl külön szekció a Pro Juventute, Pro Patria, egyéb feláras bélyeg, légipostabélyegek, stb. Ízlés dolga, ki mennyire szereti ezt a megoldást (kétségtelenül van előnye is): de van egy nagy hátránya is, sokkal nehezebb a hivatkozás, hiszen a Zumstein katalógusszám mellett még a szekció neve is kell az egyértelmű azonosításhoz. Ez pl. a Scott világkatalógusban szerencsésebben van megoldva, mert bár ott is újraindul a számozás szekciónként, de a szekciót egy betű jelöli a katalógusszámban.

A saját katalógusszám mellet fel vannak tüntetve a Michel számok is, illetve a katalógus végén egy Zumstein - Yvert fordítótábla is van.

Árak

A katalógus a postatiszta, pecsételt, levél illetve FDC árakat közöl, a korábbi bélyegeknél ennél több szempont szerint is. Inkább Michel-hez van közelebb az árképzés, mint a Scotthoz (amiben jóval alacsonyabbak általában a feltüntetett katalógusértékek).

IMG_4335_S

Ami tetszik

 • Van hozzá cd-rom, saját programmal, ami tartalmazza a teljes katalógus anyagát (néha még bővebb is), elvileg a saját gyűjtemény nyilvátartására is alkalmas, és Windows + OS X (!) alatt is működik. Sajnos a megvalósítás szinte használhatatlanná teszi, elképesztően lassú (valamilyen Adobe Directorral gyártott alkalmazás lehet, amit nagyon szeretnek a katalóguskészítők), működése egyik rendszeren (Win/OSX) sem szabványos. Igazából ez a pont mehetett volna az “ami nem tetszik” alá is.

 • A kétnyelvűség mellett (német/francia) angol-német-francia szótár, angol nyelvű bevezető és jelmagyarázat is van a könyvben.

 • Külön értékeli az összefüggéseket.

 • Kétféle kivitelben is lehet kapni, kötött, illetve gyűrűs változatban. *

Ami nem tetszik

 • Jópár elírást szúrtam ki.

 • A katalógus felépítése a szekciónként újrakezdődő számozás miatt kicsit nehézkes.

 • Sokszor az illusztráció és a bélyeg ismertetése elcsúszik egymástól, külön oldalra, így lapozgatni kell.

 • Nagyon vékony a papír.

Korábban: