m.sadtuna.org

Bárány Tamás — Nagy idők tanúja

2009.09.04

Olyan regényeket és mozifilmeket szeretnék ebben a kategóriában összegyűjteni, amikben fontos szerepet játszik a bélyeg vagy a bélyeggyűjtés. Mivel a történetben szereplő bélyegekről is szeretnék írni, ezért könnyen lehet, hogy a bejegyzést elolvasva kiderül a történet vége, lelövöm a poént, így aki nem látta a filmet, vagy olvasta a könyvet, az ne olvasson tovább.

A regény főszereplője végiggondolja és elmeséli életét az írónak, egy szép és csöndes őszi napon. Ez az élet azonban korántsem volt nyugalmas, békés, napsütötte, hanem izgalmas kalandok, elképesztő sikerek és keserves kudarcok sorozata. Az elbeszélő, akinek a neve mindvégig titokban marad, ifjúkorában elhatározza, hogy az emberi hiúságra, hiszékenységre és butaságra alapozza egész életét, az emberi gyarlóságokat kihasználva fog érvényesülni. Ennek érdekében ötletet ötletre halmoz, hajmeresztő kockázatokat vállal, noha a kockázatmentes élet híve, és vannak időszakai, amikor vágyai teljesülésének közelébe ér. Terveit azonban vagy egy történelmi sorsforduló, vagy egy nála is gátlástalanabb szélhámos hiúsítja meg. Bárány Tamás új regénye izgalmas, fordulatos történelmi momentumokkal, az íróra oly jellemző szellemes meseáradatban.

Ez a regény eredeti fülszövege. A főszereplő többször is kapcsolatba kerül a bélyeggyűjtéssel, hol mint bélyegkereskedő, aki két bélyegboltot is nyit egymáshoz közel, hogy az egymás után mindkettőbe betérő bizalmatlan vevőket és beadókat a leghatékonyabban tudja megkopasztani, illetve buzgón hamisítja az 1919-es helyi kiadásokat.