m.sadtuna.org

Svájci kiloware

2009.11.15

A kilós bélyegekről korábban már írtam. A svájci gyűjtményemet jórészt ebből állítottam össze, és úgy gondoltam, hogy ez nem a legegyszerűbb, de a legolcsóbb lehetőség. Eddig nem nagyon számoltam utána, hogy valóban így van-e, most megpróbálom.

Az ebayen és más helyekről, több eladótól is vásároltam kisebb mennyiségben kilós árut, végül megmaradtam egy eladónál (akit érdekel az elérhetősége, hagyjon üzenetet a hozzászólásokban.) 1 kg svájci bélyeg 23 EUR + szállítási költség, ami 4.5 EUR. A bélyegek szimpla papíron, közeli kivágásúak, kevés szeméttel, így egy kg csomagban legalább 3900 db bélyeg van. Durván 1,9 Ft / db-ra jön ki az ár, ami nem olcsó, de a korábbi tapasztalatok alapján jó minőségű anyag, nincs túlzottan átválogatva.

Forgalmi bélyegek 73%

A most rendelt 1 kg nem a legjobb volt, de vizsgálódásra pont jó. A bélyegeket gyorsan szétválogattam (kb. 2 óra): a legnagyobb rész természetesen a forgalmi bélyegek volt. Ezeket kétfelé szedtem, a kurrens öntapadós forgalmi bélyegsorokra (ez az innováció, és a madarak - 39%), valamint a korábbi forgalmi bélyegekre (34 %). Ez a két kupac is tartogathat azért érdekességeket, szebb pecsételéseket, nyomdai hibákat (az innovációk sornál előfordulnak pl. elcsúszások, ritkább, magasabb névértékű forgalmi bélyegeket).

Mai forgalmi bélyegek Korábbi forgalmi bélyegek

1950 előtti bélyegek (2%)

A csomagban főleg modern bélyegek vannak, de mutatóban akadnak 1950 előttiek is, ebben kb 60-70 db. Ezek között főleg a 49-es forgalmi sor bélyegei, illetve Tell bélyegek vannak, érdekesség itt az 1900-as UPU sorból származó 5C-s párban.

Összefüggések, ívszéli darabok (2%)

Különválogattam az érdekesebbnek tűnő darabokat: ívszéli darabokat, alkalmi pecsételéseket, ahol a kivágás is szebb, összefüggéseket.

Összefüggések

Automatabélyegek (1%)

Automatabélyegek

Feláras bélyegek (5%)

A feláras (Pro Patria, Pro Juventute) bélyegeket is különválogattam. Ezek 22%-a Pro Patria bélyeg, a legtöbb a 2000-es évekből, és egyenletesen a korábbi évtizetekből is a 60-as évekig.

A Pro Juventute bélyegekben is az újabbak dominálnak, a legrégebbi bélyeg a csomagban egy 1926-os kanton címer bélyeg.

Pro Patria

Pro Juventute

Alkalmi bélyegek (17%)

Svájci alkalmi bélyegek Svájci alkalmi bélyegek #2

A maradék kb. 6-700 db. alkalmi bélyegben is az újabb bélyegeket találtam, a 60-as évektől egészen 2009-ig, természetesen némi duplikcióval. Két érdekesebb bélyeg: egy 1965-ös NABRA blokk, alkalmi borítékról kivágva, illetve egy ritkább 1932-es sor legmagasabb értéke. SIMG_7443

Számok

Ha a gyors válogatás után alaposabban is megnézem a csomagot, valószínűleg 1000 db bélyeg lesz, amit valamilyen módon fel tudok használni (kisebb része a gyűjtemény még hiányzó darabjait pótolja, nagyobb része pedig megy a cserebélyegek közé). Ha így számolom, akkor a bélyegek darabjáért 7 forint 40 fillért fizettem. Ezt katalógusárakkal nem vetem össze, a svájci bélyegek katalógusárai az új bélyegek esetében irreálisan magasak, a korábbiaknál arányaiban jól követik a bélyegek előfordulásának gyakoriságát. De a vásárlásnál a katalógusárak igenis számítanak, így ennél olcsóbb módot nem tudok a gyűjtemény gyarapítására. Sajnos minél teljesebb a gyűjtemény, annál kevésbé járható ez az út, marad a csere illetve a darabonkénti vadászgatás a hiányzó bélyegekre. :)

Svájci kiloware bélyegek statisztika tablazat