m.sadtuna.org

Borítékok, csomagolás

2009.12.05

A régi futott leveleket nézegetve nagyon tetszettek a magukban is változatos és érdekes borítékok: erős, időtálló papír, majdnem mind nyomtatott vagy selyempapír béléssel. A bélyeg- és képeslapcsere miatt elég sok levelet küldünk mostanában, és nem tetszettek a papírboltban kapható borítékok. Elegáns borítékot béléssel nagyon nehéz kifogni, és ha van is, nagyon drága (100 forintos nagyságrend). Ezért elkezdtem keresni a levelezésre, bélyegküldésre “ideális” borítékot :)

Méret

A fogalmakról (pl. mi a különbség a boríték és tasak között, illetve milyen méretsorok - szabvány méretek vannak) itt lehet részletesen olvasni.

Ami nekem fontos volt: olyan méretet találni, ami a postai üzletszabályzathoz is passzol (a szabványméretű és súlyhatár alatti borítékok feladása lényegesen olcsóbb):

A szabvány levél mérete 114 mm x 162 mm vagy 110 mm x 220 mm (+/- 10 mm) lehet, ez az LC6 illetve LA4 méret. (Az előbbi méret a leggyakoribb, kisméretű boríték, a másik a hosszúkás “számlaboríték”, aminek ablakos változatával nagyon gyakran találkozik mindenki). Szabványméretű levélhez nekem a LA4 volt a szimpatikusabb az arányai miatt.

Ennél nagyobb méretre is szükség lehet persze, az ilyen borítékok feladásánál már a súly számít (a nagyon különleges alakú vagy nagyméretű leveleknél érdemes megnézni a posta üzletszabályzatát).

Minőség

Fontos szempont, hogy a boríték védje is a tartalmát, legyen tartása. Alkalmi bélyegeket szoktam használni bérmentesítésre, és a mai alkalmi bélyegek általában jóval vékonyabbak, mint a forgalmiak, kicsivel több nedvesség hatására nemcsak a bélyeg, de a vékonyabb boríték is felhullámosodhat, ezért kicsit vastagabb, nagyobb grammsúlyú papírból készült borítékot szerettem volna.

Eredmény

Hosszú keresgélés után végül 3 különböző típusú Goessler borítékot sikerült beszerezni.

IMG_7458

224 x 114 mm méretű, 100 g/m2 grammsúlyú papírból készült, világosszürkés- barnás ragasztott bélésű boríték lett az egyik. A borítékzáró nyelve nyomott háromszög alakú, üresen is van tartása, kézbe véve is érezhetően “súlyosabb” darab, és még pont a szabványméreten belül van (a +/- 10 mm-el). Az ára is 20 Ft alatt van.

220 x 153 mm méretű, 100 g/m2 grammsúlyú papírból készült boríték, ez egy félbehajtott A4-es papírnál kicsit nagyobb, az előbbinél jóval nagyobb nyelvvel. IMG_7454 IMG_7455

Ha ezekben a borítékékokban bélyeget, vagy gyűrődésre érzékenyebb tartalmat küldünk nem árt valamivel merevíteni a borítékot. Lehet valamilyen duplex vagy triplex kartont vásárolni és méretre vágni vagy vágatni, de erre a célra tökéletesen megfelelnek pl. a mozikban fellelhető free cardok is. :)

Nagyobb méretű levelekhez beszereztem egy A4-es méretnél nagyobb 324 x 229 mm méretű, 120 g/m2-es fehér papírból készült, karton hátoldalú borítékot is. Ez az egy kicsit melléfogás volt, mert ez a méret pl. bélyeg vagy képeslap küldéséhez túl nagy és nehéz, ívekhez meg túl kicsi.

IMG_7462

Csomagolás

IMG_7457

A boríték, és az esetleges plusz merevítés sem elég védelem, ezért főleg postatiszta bélyeget érdemes még külön becsomagolni, védeni a pára és nedvesség ellen. Erre a célra tökéletesek a pergamenszerű papírból készült kis tasakok (Ilyen anyagból készült elválasztó lap van a bélyegalbumok oldalai között: zsírálló, áttetsző, vékony).

IMG_5451