m.sadtuna.org

Forgalmi bélyegek

2009.12.20

A forgalmi bélyeg az a bélyegfajta, amivel a nem bélyeggyűjtők is gyakran találkoznak. Elsődleges célja a postai díj lerovása, így leginkább ezek tűnnek fel a leveleken, nem a korlátozott példányszámban megjelenő, elsősorban a gyűjtőknek kiadott alkalmi bélyegek.

Forgalmi bélyegek sokszor egy több éven át kiadott, azonos témában és tervvel, sok címletből álló sorozatot alkotnak, de sok országban gyakorlat, hogy olyan ünnep alkalmából is jelentetnek megy bélyeget, amikor gyakrabban küldünk képeslapot vagy levelet (karácsony, húsvét).

A forgalmi bélyegek címletei a postai díjszabást követik: a leggyakoribb küldeményfajtáknak megfelelő díjak miatt is számos címletből állhat egy forgalmi bélyegsor, ez még tovább nőhet, ha mondjuk évente változik a postai díjszabás, vagy időközben változik a pénznem (pl. az Euro bevezetése).

A forgalmi bélyegeket ráadásul - ha elfogytak - újranyomhatják, vagy kiadhatják új értékkel felülnyomva, így ezeknek a bélyegeknek számtalan változata lehet, ami különösen jó szórakozás lehet egy gyűjtőnek: Látszatra ugyanaz a címlet nagyon sokféle változatban előfordulhat (fogazás, vízjelek, újonnan bevezetetett biztonsági elemek, apróbb módosítások - pl. évszámváltozás miatt).

A gyakori előfordulása miatt látszólag a forgalmi bélyegekhez legkönnyebb hozzájutni. Ez csak részben van így, mert a kisebb változatok kiadásai nincsenek “dokumentálva”, sokszor csak utólagos gyűjtői kutatásokból derül ki, milyen változatai voltak egy forgalmi címletnek.

Az ilyen bélyegek valamilyen praktikus formában: pl.: nagyobb ívekben (postai használatra) vagy bélyegfüzetekben (otthonra) jelennek meg (és régebben, illetve külföldön pl bélyegautomatákban is), sokszor ugyanaz a bélyegterv többféle módon is (pl. enyvezve bélyegívekben, és öntapadós változatban is).

Külföldön

mnvi1gTalán a legtöbb variációval rendelkezik a II. Erzsébetet ábrázoló Machin sor (a tervező Arnold Machinról kapta a nevét), ennek 1952 óta kb. 1400 változata van. A Machin bélyegek-kel egy nagyszerű oldal foglalkozik. (pl. a képen látható 1st class aranyszínű bélyegknek több mint 30 féle változata létezik).

A legtöbb ország rendelkezik valamilyen jellemző forgalmi sorral, pl. Franciaországban az azonos motívummal megjelenő Marianne bélyegek (1942 óta 14 különbőző bélyegtervvel, számtalan változatban jelent meg).

Németországban pl. az Euro bevezetése miatt a forgalmi sorok pénzneme is megváltozott: a lenti képen a “Híres nők a német történelemben” (1986-2002), vagy a “Turistalátnivalók” (1987-2003) forgalmi sorok rendezésre váró bélyegei.

IMG_7513

IMG_7515

Magyarországon

Magyarországon jelenleg az “antik bútorok” a legnagyobb forgalmi sorozat témája. Az első bélyegek 1999-ben jelentek meg, ezeket azóta már új évszámmal, kis színeltéréssel újranyomták. A gyorsan változó postai díjszabások miatt a sornak sok olyan értéke van, ami ma már csak nagyon körülményesen használható: pl. az 52 Ft-os bélyeg, megjelenésekor a szabvány belföldi levél vagy képeslap bérmentesítésére volt használható egyszerűen, de csak a kiadása után másfél évig.

Az ilyen, 5-el nem osztható címleteket is lehet használni (mint az 1946. augusztus 1. után megjelent postabélyegeket általában), ilyenkor a posta a kerekítés szabályai szerint veszi fel a küldeményt. (A gyakorlatban ez csak lefelé kerekítést jelent.)

Ma a posta már csak 5-el osztható névértékű forgalmi bélyegeket árul (kivéve a Filapostát), de ha jól tudom, az 1 és 2 Ft-os bélyegeket még használják a postán, az 5 Ft-os kerekítés miatt (a felfelé kerekítendő küldeményekre ragasztva).

Az antik bútorok 500 Ft-os címlete például kétféle fogazattal is forgalomban van: az eredeti kiadás 12¾:12¼ fogazatú, az újabb 12:11½-es.

A sor utoljára megjelent bélyege a 230 Ft-os címlet, ami a szabvány külföldi levél vagy képeslap elsőbbséggel díja, így valódi igényt elégített ki.

IMG_7526 IMG_7528

Az “Antik bútorok” sor a korábbi “Magyar népművészet” bélyegeket váltotta, ennek különböző változatait (fogazat, papír és enyvezés alapján) a Magyar posta- és illetékbélyeg katalógus már értékeli, így ezek gyűjtése kicsit egyszerűbb.

IMG_7507

Az “Antik bútorok” mellett a posta minden évben kiad húsvéti és karácsonyi bélyegeket is (általában a szabvány levél és képeslap díjszabásához igazodva), illetve jelennek meg más témákban is forgalmi bélyegek.

A nagy példányszám miatt könnyen találhatunk kisebb-nagyobb nyomdai hibákat, itt egy nagyon pici (pötty a szaloncukron):

KARACSONY_POTTY_J