m.sadtuna.org

Bélyegek tárolása - bélyeg berakók

2010.01.01

A bélyegek tárolásának praktikus eszközei a bélyeg berakók. A bélyegeket a lapokra ragaszott átlászó csíkok mögé kell becsúsztatni, ellentétben a bélyegalbumokkal, ahol a bélyegeket valamilyen módon rá kell ragasztani az albumlapra. A berakók különböző méretekben, kivitelben és minőségben készülnek, a választásnál célszerű a következő szempontokat figyelembe venni:

A berakók fajtái

Berakólapok: különböző méretekben kapható lapok, (steck lapok, vagy angol stock pages), többféle méretben (A/5, A/4). A lapokat felhajtható víztiszta fólia védi. A berakólapok tárolására “bemutató” dobozt lehet venni. Ilyen steck lapokat főleg bélyeg bemutatásra (bélyegboltokban), csereanyagok tárolására (könnyű szkennelni, mozgatni, védi az elküldött bélyegeket) lehet használni.

Berakó albumok (stockbooks): A kötött berakólapok mindkét oldalán találunk csíkokat, a lapok között elválasztó fóliát vagy pergamin védelmet tesznek. Mivel a berakólapon a fólia mögé csúsztatott bélyegek kilógnak, az egymással szembe került oldalak  - védelem nélkül - könnyen roncsolhatnák egymást. A jobb minőségű albumokban minden oldalhoz küldön védőlap tartozik. A berakólapok lehetnek egész kisméretűek, vagy óriási tárolókapacitással rendelkezőek is (A/4-es méretnél nagyobb, 64 oldallal, oldalanként 9 csíkkal). A nagy tárolókapacitásnak persze ára van: a túl sűrűn elhelyezett csíkok miatt nehezebb esztétikusan elhelyezni a bélyegeket.

Gyűrűs berakó albumok: A berakó album “rugalmatlanságán” próbálnak segíteni a gyűrűs berakó albumok: mivel a lapok könnyen kiemelhetők és áthelyezhetők, sokkal könnyebb az anyagot átrendezni. Ráadásul a lapok típusai is cserélhetők, az igényeknek megfelelően (pl. a blokkok tárolására lehet olyan lapokat is kapni, amin csak két védőfólia tasak található). Az albumot és a lapokat külön lehet megvásárolni, a lapok közé vásárolhatók elválasztó védőfóliák is. A gyűrűs berakó albumok lapjai általában más típusú csíkokkal rendelkeznek, a csíkok fóliái teljes sormagasságban fedik a bélyegeket - így nem feltétlenül szükséges a lapok közé külön védőfólia. A gyűrűs albumoknak természetesen megvan a hátrányuk is, akármilyen jó minőségű az album, nehezebb a lapozás, a lapoknak nincs olyan tartása mint egy kötött albumnak.

Minőség

A lapok savmentes, hosszú élettartamú papírból készülnek, a védő fóliáknál is valamilyen nem aggresszív anyagot használnak.

Fehér vagy fekete lap

Berakó albumokat fehér és fekete lapos kivitelben is lehet kapni. Hagyományosan a fekete lapon víztiszta, átlásztó csíkok vannak, a fehér lapokon általában “zsírpapír”-szerű. Ízlés kérdése, ki melyiket szereti, a fekete háttér és az átlásztó csík miatt a fekete lapos talán szebb bemutatásra, a fehér lapos pedig, mivel nem szöszöl annyira mint a fekete, jobb tárolásra. Máshol is olvastam, és a saját tapasztalatom is az, hogy a fekete lapos albumok celofáncsíkjainak ragasztója hajlamos elhagyni magát, így a bélyeg könnyen kieshet a helyéről.

Osztott

A berakó albumokat lehet osztott kivitelben is kapni. Ilyenkor az oldal közepén egy vékony fehér papírcsík van ragasztva, ezzel kettéosztva az oldalt. A középső kis fehér papírra - ízlés szerint - ceruzával jegyzetelni is lehet. Ilyen albumot például duplikátumok tárolására, vagy rendezőalbumnak szokták használni.

Tárolókapacitás

Ezt nagyban meghatározza az album mérete, a lapok száma, és a lapon található csíkok száma. Ha teljesen sűrűn tele akarnánk pakolni egy 64 oldalas, 9 csíkos albumot, akkor egy ilyen albumba több mint 2800 bélyeg férne (vagy csereanyag tárolásakor bélyegeket egymára csúsztatva ennek sokszorosa). Ha azonban “gyönyörködni” is szeretnénk a bélyegekben, érdemes ennél sokkal kevesebb bélyeggel számolni, és bőven hagyni ki helyet a gyűjtemény gyarapodására, hogy ne kelljen mindig átrendezni az albumot.

A különböző típusú, tárolásra szolgáló bélyeggyűjtési kellékek tárolókapacitásának összehasonlításáról részletes cikksorozat olvasható (angolul) Keijo blogján.

Márkák

Többféle berakó albumot is használok. Két gyártótól, maguk az albumok nagyon hasonlítanak egymásra. A 9 soros albumokban a  csík hasznos hossza 195 mm, a fedés nélkül behelyezhető bélyeg magassága (a ragasztástól ragasztásig) 30 mm lehet (ez egyébként az egyik leggyakoribb modern bélyegméret: 40x30 mm)

Schaubek

Két 64 oldalas, fehér osztott lapos (9 csíkkal) rendezőm van. Ezek vannak a legjobban igénybevéve,  az egyikben kb. 10.000 db-os csereanyag van. Mindkettő ugyanaz a típus és szín, kis színeltéréssel. Ezek a legjobban forgatható albumok. A pergamin elválasztó lapok hajlamosak a sárgulásra. A fekete lapos Schaubek is jó minőségűek.

Lindner__

A másik német gyártó úgyszintén többféle típusú berakó albumot árul. A fekete lapos albumok borítása egy év használat után elkezdett lekopni. A fehér laposak 10 sorosak, ez még nagyobb tárolókapacitást jelent, és az osztottal nagyon elégedett vagyok. Az osztatlan fehér albummal nem jártam ilyen jól, valószínűleg gyári hibás volt, az elválasztó pergamin lapok és csíkok is hullámosak.

Prinz

A Prinz egy angol kellék gyártó, egy gyűrűs albumom (Prinz 7029) van tőlük. A puha fedeles albumhoz  tok is tartozik. A cserélhető lapok vékonyak, így egészen sok lap pakolható az albumba (40 lap, 80 oldal). Sajnos ennek is megvannak  a hátrányai: a lapok közötti védőfólia nélkül az albumlapok kopnak, és a flexibilitás is inkább csak látszólagos, és ára van: a nehezebb lapozhatóság. (A kopás mérsékelhető, ha csak egyoldalas lapot használunk.)

Tárolás

Nagyon fontos, hogy az albumkat mindig állítva kell tárolni, és időnként átlapozni.

Hol lehet bélyegalbumot vásárolni?

Nem is olyan egyszerű kérdés, a bélyeggyűjtés visszaszorulásával a papírboltokban már nem, vagy csak nagyon elvétve (Office Depot-ban pl. láttam). Leginkább bélyegboltokban, de közvetlenül a gyártótól is lehet rendelni. “Márkás”, jó minőségű 60 oldalas albumok ára 4-5000 Ft-nál kezdődik.

Gyártók oldalai