m.sadtuna.org

Bélyegek névérték alatt

2010.05.06

A stampboardson találtam egy érdekes témát, ahol a névértéknél olcsóbban megvásárolható bélyegekről van szó.

Hogyan lehetséges ez? Ha egy bélyeg felhasználható bérmentesítésre, akkor az pont annyit ér (de legalább annyit), amennyi a névértéke. Magyarországon például minden 1946. augusztus 1. után megjelent bélyeg felhasználható levélküldemény bérmentesítésére, tehát egy 70-es években kiadott 1 Ft névértékű propaganda bélyeget is levélre lehet ragasztani.

Más országokban más szabályok érvényesek, de Magyaroszágon sem biztos, hogy sokáig marad a jelenlegi helyzet: például előfordulhat, hogy az eurozónához csatlakozás (és egy hosszabb-rövidebb átmeneti időszak) után már nem lehet a régi forintos bélyegeket felhasználni.

Ezután ezeknek a bélyegeknek az értékét csak a piac fogja meghatározni. Nem tudom, a magyar bélyegek árát ez hogyan fogja majd befolyásolni: az biztos, hogy az előző évtizedek magas inflációja és a korábbi bélyegkibocsátási politika miatt a 70-es évek után kiadott bélyegek ára jelenleg is a padlón van. Csak azért van névérték (1-2-5 Ft) felett, mert ennyi pénzért egyszerűen nem éri meg eladni sem (idő, tárolás, adminisztráció). A mai, nagyon magas névértékű bélyegek helyzete más: egyrészt az biztos, hogy ezt is ledarálja a még mindig magas infláció, másrészt nem túl biztató a magas példányszám sem.

Ahol ezek a tényezők (pénznemváltás) nem játszanak, ott is előfordul, hogy egyes kiadások névérték alatt kelnek el: pl. Ausztráliában sem ritka a névérték 70-80%-án eladott bélyeg (nagyobb tételben). Ezek persze elsősorban azok a kiadások, amik valami miatt (téma, példányszám, kereslet hiánya, magas névérték) nem forognak a piacon. A vásárlók főleg olyan vállalkozások, akik postázásra használják a bélyegeket, így ezek a kiadások nagy mennyiségben jelennek meg - jóval a kiadás után felhasználva - a használt bélyegek között is. Ugyanez előfordul pl. az USA-ban is.

Európában szintén gyakori, hogy pl. az eurozónához csatlakozás miatt a kereskedők megpróbálnak megszabadulni az olyan készleteiktől, amik várhatóan a nyakukon maradnának (ezek persze, mint az előbb írtam, nem a “népszerű “ kiadások).

Természetesen nem csak a kereskedők árusíthatnak ki, hanem maga a bélyegkibocsátó is de erről sajnos nem tudok semmit :)