m.sadtuna.org

Svéd krimiírók

2010.07.29

A svéd posta augusztusban (augusztus 26.) egy új bélyegsort jelentet meg a legismertebb svéd krimiírókról. A bélyegek sajnos - legalábbis így kép alapján - nem a legszebbek és nem is annyira “svédek”, de élőben sokszor teljesen más érzés megfogni (csipesszel :) egy bélyeget.

Az írók a bélyegeken:

Per Wahlöö és May Sjöwall

Magyarul két közös írt könyvüket is lehet kapni: Az elveszett tűzoltóautó és a Gyilkos a háztetőn (a Fekete Könyvek ill. az Albatrosz sorozatban jelentek meg, antikváriumban beszerezhetők)

Henning Mankell

Mankell Magyarországon is ismertebb, a Wallander sorozat köteteit jelenleg is meg lehet vásárolni a könyvesboltokban (sokszor párszáz forintért), illetve nemrég lett vége a Kenneth Branagh főszereplésével készült angol Wallander sorozat második évadának. A Mankell krimik elég lassúak, és kiemelkednek a “skandináv krimik” közül.

Liza Marklund

A Studio 69 regénye olvasható, az Animus kiadó Skandináv krimik sorozatában jelent meg.

Hakan Nesser

Hakan Nesser két regénye is kapható, szintén a Skandináv krimik sorozatban.

Stieg Larsson

Mankell mellett Stieg Larsson a legismertebb szerző Magyarországon, A tetovált lánnyal kezdődő (jelenleg trilógia) filmváltozatát most játszák a mozik, az amerikai remake is készül (David Fincher), illetve a Millennium-trilógia kötetei az elsők, amiket több mint egymillió példányban adtak el az Amazon e-könyv olvasóján.