m.sadtuna.org

Bélyeg atlaszok

2012.08.04

Amikor elkezdtem az afrikai országokat gyűjteni, sokszor nagyon hiányzott egy olyan kézikönyv, amiből gyors információkat lehet találni az adott országról, esetleg segít a bélyeg beazonosításában, felsorolja az adott ország bélyegkiadásának érdekességeit, jellemzőit. És mindezt persze szép kivitelben, térképekkel. :) Eddig ilyen könyvet nem sikerült találni, de összeírtam, amikkel találkoztam.

Általános országinformációkat persze legegyszerűbben a Wikipedián lehet találni, ott lehet követni a modern kori politikai / történelmi változásokat is. A bélyegek szempontjából érdekes XIX., XX., XI. században Afrikában ilyenből volt bőven, új országok alakultak, szűntek meg. A Wikipedia azonban csak elég felületesen foglalkozik az egyes országok bélyegkiadásával.

A magyarul is megjelent Bélyegek és bélyeggyűjtés / Dr. James Mackay politikai / földrajzi egységenként áttekinti az egyes országokat is, de csak érintőlegesen.

Két, ilyen céllal készült, angol nyelvű könyvet találtam, mindkettő elég régen jelent meg (szerencsére az egyik online változatban frissítve is elérhető):

The Orbis Philatelic Atlas / Ludvík Mucha, Bohuslav Hlinka

Antikvár könyv, csehszlovák szerzők könyvének angol fordítása. A kisméretű kézikönyv első felében térképek (historikusan), majd kontinensenként a bélyegkibocsátó országok és szervezetek bemutatása: rövid történelem, általános tudnivalók, az ország jellemző bélyegei, a végén névmutató. Sok vázlatos térkép. 1987-es  kiadás, a szöveg nagyon apróbetűs, sok információval.

  • (+)a kötet végén index, ami a bélyegen lévő feliratokat is tartalmazza. Ismeretlen bélyeg azonosítása esetében segítség lehet
  • (-) a tördelés nem túl áttekinthető
  • (-) nincs új kiadás

The Orbis Philatelic Atlas / Ludvík Mucha, Bohuslav Hlinka

The Stamp Atlas / W. Raife Wellsted, Stuart Rossiter, John Flower

1986-os kiadás, nagyobb méretű mint az Orbic Philatelic Atlas. A térképek, rövid történelmi ismertetések mellett kicsivel több postatörténet, és illusztráció. A tördelés szellősebb, de ettől nem áttekinthetőbb. Ami nekem nagyon furcsa volt: az országismertetőkben semmi utalás nem volt a bélyegfeliratokra, és a térképek - szöveg nyelve se tűnik túl következetesnek. Van indexe, de kevésbé részletes. A kötet szövege és térképanyaga CD-n és online is elérhető, követve az azóta bekövetkezett politikai változásokat.

The Stamp Atlas / W. Raife Wellsted, Stuart Rossiter, John Flower