m.sadtuna.org

Tanzánia

2012.08.18

Mostanában átnéztem több kilónyi afrikai kilowaret, közte 2 kilónyi tanzán bélyeget. Előtte a tanzán bélyegkiadásról két sejtésem volt: rengeteg bélyeg és mind CTO (=előre pecsételt, gyűjtőknek gyártott csinálmány). Mindkettő igaznak bizonyult, persze árnyaltabb a helyzet: Tanzánia bélyegeinek száma lassan megközelíti az 5000-et, és ezeknek a bélyegeknek nagyobb része néhány év alatt jelent meg - nyilvánvalóan kizárólag a gyűjtőknek, ezért meglepő, hogy szinte mindet megtalálni a postai forgalomban, pecsételten is.

Rövid bélyegtörténelem

Tanzánia fiatal állam, 1963-ben lett független. Korábban német, majd brit gyarmat volt. 1964-ben vette fel a nevét, Zanzibár csatlakozása után - így lett a korábbi Tanganyikából és Zanzibárból Tanzánia. (1967-ig azonban Zanzibár saját bélyeget bocsátott ki.)

Kenya, Uganda, Tanganyika (KUT)

A három korábbi brit gyarmat postai szolgáltatásait és bélyegkiadását egy szervezet, a Kelet-afrikai Postai és Távközlési Társaság (angolul East African Posts and Telecommunications Administration, németül Ostafrikanische Gemeinschaft) végezte. A gyarmatok függetlensége után is után is jó ideg fennmaradt a Kelet-afrikai Postai és Távközlési Társaság, így Kenyában, Ugandában és Tanzániában 1976-ig érvényesek voltak a másik két állam által kiadott bélyegek, és a korábbi KUT bélyegeket is lehetett használni 1977-ig.

Hogy egy kicsit még jobban bonyolódjon a helyzet, 1976-ig a Kelet-afrikai Postai és Távközlési Társaság maga is adott ki az országokkal párhuzamosan bélyegeket, ezeken a három ország neve (egy időben Zanzibáré is) változó sorrendben látható.

Tanzánia

Lepkék forgalmi sor

Az új ország létrejötte után az első évtized kibocsátásai nagyobb forgalmi sorok voltak: jellemző nemzeti motívumok (1965) után halak (1967) és lepkék (1973) volt a bélyegek témája. A lepkék sor kimondottan szép, és jó minőségűre sikerült, a sor magasabb névértékű vagy ritkábban használt címleteinek a katalógusértéke is magas. 1976 után már évente több, rövidebb sornyi (4-5) alkalmi bélyeg jelenik meg, változatos témákkal, motívumokkal és nagyon karakteres designnal, illetve a korábbi lepkék sor néhány címletének felülnyomásai. Érdekesség, hogy ezeket a sorokat jórészt blokk formában is kiadják (a valamilyen kerettel ellátott bélyegképeket perforáció nélkül tartalmazza a blokk). 1976-77-ben Kenya és Tanzánia ugyanolyan bélyegképpel adott ki bélyegeket, csak a feliratok különböztek. 1980-ban jelenik meg az újabb nagy forgalmi sor (állatok). A konzervatív bélyegkiadási politika egészen a 80-as évek végéig folytatódik (1986-ig például még csak összesen 381 bélyeget adott ki Tanzánia).

Tanzánia az IGPC ügyfele lesz, 1988-ban megjelenik az első Disney motívumbélyeg, a népszerű motívumsorok egyre hosszabbak, de az egyre szaporodó slágerek mellett azért marad néhány hagyományos témájú bélyeg is, ami nem szakít teljesen a korábbi sajátságos tanzániai designnal. A 90-es évek elején megjelennek az óriási bélyegsorok, lepedő méretű kisívekben, nagyon változó minőségben. Akadnak egészen igényes bélyegek, és sajátságos, maguk nemében szép naív festmények mellett igazi csúnyaságok is (bár Tanzánia messze nem adott ki olyan csúnya bélyegeket mint egyes közép-afrikai országok).

Az nyilvánvaló, hogy ezek a lepedők elsősorban a gyűjtőknek készültek, és CTO változataikkal szinte minden előre öszeáállított bélyegcsomagban találkozni lehet, de meglepő módon szinte mindet használták postai forgalomban is, még a nagy motívumlepedőket is. Egy ilyen, 15 vagy több bélyegből álló sor összeszedése jó kis kihívás, de nem lehetetlen. Nehezíti a dolgot, hogy az egyébként részletes Michel sem minden esetben katalogizálja, írja le egyesével egyértelműen azonosíthatóan az összes bélyeget.

Állatok, virágok, sport, Elvis Presley, John Lennon, gombák, hajók - minden népszerű motívum minden mennyiségben. Teng Hsziao-ping-et ábrázoló bélyeget közvetlenül követi egy II. Erzsébetet ünneplő kiadás, és 1996 végére már 2600 bélyeg jelent meg, tehát évente majdnem annyi, mint ez első 20 évben összesen.

Az ebben az időszakban megjelenő forgalmi bélyegek (virágok) kisméretűek, a kivitelezésükön is jól látszik, hogy forgalmi bélyegnek készültek. 2000-től kicsit visszaesik a kiadott bélyegek száma (gondolom a kereslet csökkenésével is magyarázható), a bélyegtervek mintha visszatérnének a korábbi hangulathoz, a bélyegek kivitelezése is változik. Ugyan a régi népszerű témák maradnak, de a sorok rövidebbek, a lepedők kisebbek.

Érdekességek

Tanzania participetad

Az átnézett 2 kg-ban olyan sort is találtam, amiket egyetlen katalógus sem említ. Ezekről nem tudom pontosan mik, nem néznek ki hamisítványnak, a design és a kivitelezés is nagyon hasonlít a többi korabeli kiadásra. Elképzelhető, hogy a bélyegfeliratok helyesírási hibái miatt nem adták ki hivatalosan ezeket a bélyegeket.

A bal oldali képen a négy bélyegből egy - mindegyikből találtam a kilós anyagban.

Bővebben erről a kiadásról (német nyelven)

Azonosítás:

Tanganyika:

  • G.E.A – 1921-1922 German East Africa = Német Kelet-Afrika
  • TANGANYIKA – 1922-
  • MANDATED TERRITORY OF TANGANYIKA – 1927-
  • TANGANYIKA – 1961
  • JAMHURI YA TANGANYIKA – 1962

Tanzánia:

  • TANZANIA
  • UNITED REPUBLIC of TANGANYIKA & ZANIZIBAR – az első, 1964-es kiadáson

A CTO bélyegek könnyen azonosíthatóak, a CTO bélyegzés képe egyenletes, a bélyeg sarkában szabályos negyed körcikk, egyes bélyegeknél már nyomdai technológiával készült. A Michel katalógus használt bélyegeknél a CTO bélyegek árát tüntetni fel.

A 80-as évektől a bélyegek azonosítása nem mindig egyszerű. A legrészletesebb Michel katalógus sokszor tételesen fel se sorolja az egyes értékeket, és jelenleg csak 2007 első pár hónapjáig vannak katalogizálva a kiadott bélyegek. Az ezután kiadott bélyegek azonosításában a WNS katalógusa, és a Tanzánia posta oldala segíthet, de ezek sem tartalmaznak minden bélyeget. Két további online katalógus, ahol bizonyos időszakokból jóval több bélyegkép van fent, mint a Michelben:

A bélyegképen az évszám megtévesztő lehet.