m.sadtuna.org

Dahomey, Benin

2012.09.30

Tanzánia után egy újabb afrikai ország modern bélyegkiadása: Benin / Dahomey.

Nagyon felületes történelmi áttekintés

Dahomey az 1600-as évektől létező nyugat-afrikai királyság, 1904-ben lett francia gyarmat. 1958-ban kiáltják ki a független Dahomey Köztársaság-ot, 1972-ben egy katonai puccs után szocialista állam lesz, 1975-ben a neve Benin-re változik. 1990-ben (többpárti) választásokat tartanak, és ez a demokrácia - Afrikában kivételes módon - azóta is működik.

Bélyegtörténelem

A 60-as évek előtt, francia gyarmati időszakban kiadott bélyegképek nagyon könnyen felismerhetően francia stílusúak, 1945 után ráadásul a Francia Nyugat-Afrika bélyegeit használták. A többi volt francia gyarmathoz hasonlóan hatvanas évek végén megjelennek nagy mennyiségben (CTO bélyegként is) a gyűjtőknek szánt motívumsorok (madarak, festmények, virágok). A bélyegek témája, stílusa és minősége nagyon változatos, például itt is jelennek meg aranykeretes klasszikus festmények (mint ebben az időszakban a világon mindenhol), de hagyományos helyi témák, és korabeli francia kiadásokhoz hasonló bélyegek is.

A bélyegeken országnévként 1975-ig Dahomey, később Benin szerepel. Az első, “BENIN” feliratú bélyeg azonban sokkal régebbi, még 1888-ban, francia gyarmati bélyegként bocsátották ki ilyet Porto Novo-ban (erről bővebben lásd a bejegyzés végén az “Azonosítás” részt).

Felülnyomott bélyegek

A gyűjtőknek szánt bélyegek nem túl izgalmasak, de azért akad elég érdekesség a modern kiadások között is. Úgy tűnik Beninben a rengeteg kiadott bélyeg mellett is állandó hiány volt (van) a tényleges postai forgalomban használt bélyegekben, ezért órási mennyiségű felülnyomott bélyeget bocsátottak ki - forgalmi bélyegként. Ezek száma 800 körül van, de a többféle változat miatt a különböző katalógusok is bevalottan lemaradásban vannak, jelenleg a legbővebb talán a Michel.

A felülnyomott bélyegek típusai közül a legegyszerűbb eset, amikor a korábbi címletet kihúzzák, elfedik, és új címletet kap a bélyeg, az aktuális forgalmi igényeknek megfeleően. Ilyen volt Dahomeyban is, és Beninben is. Egy modern példa, amikor egy év után kapott felülnyomást új címlettel a bélyeg. (Ennek még extrémebb példája is van, ami sajnos nincs a gyűjteményemben: ugyanneből a sorból a 2008 januárjában megjelent 250 Fr-es Mi 1459-et már szeptemberben felülnyomták 200 Fr-el (Mi 1462)).

Benin Mi 1458 (2008), a felülnyomása: Mi 1635 (2009), és csak a mérete miatt a Mi 1457 (nagyon kicsi)

Beninben gyakran felülnyomták a régi Dahomey feliratú, raktáron maradt bélyegeket is. A Mi 1451 például 60 évvel az eredeti kiadása után került ismét felülnyomva forgalomba. Ilyenkor a bélyegkép felirata változik, ország nevét, vagy nevének egy részét kitakarják, és az új országnévvel felülnyomják. A címlet felülnyomása: ritkábban nem nyomják felül, gyakoribb, amikor új címletet is kap a bélyeg.

Benin Mi 582 - régi, Dahomey-ban kiadott felülnyomott bélyeg, a címlet nem változott

Benin Mi 528 - az előbbi sor másik címlete feülnyomva, ez már új címletet is kapott

A felülnyomások nagyon változatosak, a betűtípusok, a feliratok elrendezése akár egy bélyegnél is változhat.

Benin Mi H 462 kétfajta betűtípussal felülnyomva

Szintén a CTO kiadásban jeleskedő országok jellemzője, a szokatlanul nagyszámú “légiposta” bélyeg.

Benin Mi 515 - a második bélyegen a Dahomey felülnyomást kicsit javítani kellett. Az érték nagyon nehezen kivehető

A felülnyomott bélyegek nagy száma, változatossága miatt a katalógusok nagy lemaradásban vannak. Az árak értékelése sokszor hiányzik, és ahol van, az esetek egy részében nagyon magas: 20 - 30 - 100 EUR. Gondolom ez idővel, a helyzet tisztázásával nagymértékben változhat, de addig is ez egy nagyon érdekes gyűjtési terület.

További érdekességek

Afrikai országoknál nagyon jellemző, hogy a katalógus szerkesztők gyakran utólag szereznek tudomást egyes kiadásokról, ezek így csak később kerülnek a katalógusba. Mivel a számozás általában folyamatos, az ilyen később beszúrt bélyegek a katalógusszám elé egy betűjelet kapnak.

A katalógusba utólag bekerül bélyeg: Benin Mi A 481

További olvasnivaló

Nicholas PERTWEE: Modern Benin Revalued: Some Notes on its Provisional Definitives. In: Gibbons Stamp Monthly, 2012.09., p.102-107.

Segítség az azonosításhoz

Dahomey:

1945 és 1968 között a Francia Nyugat-Afrika bélyegeit használták.

 • DAHOMEY ET DEPENDANCES
 • DAHOMEY AFRIQUE OCCIDENTALE FRANCAISE
 • DAHOMEY
 • REPUBLIQUE DU DAHOMEY

Benin:

 • BENIN – az 1892-es francia gyarmati kiadáson
 • GOLFE DE BENIN – az 1893-as francia gyarmati kiadáson
 • BÉNIN – az 1894-es francia gyarmati forgalmi bélyegeken
 • REPUBLIQUE POPULAIRE DU BENIN – 1990-ig
 • [REPUBLIQUE] POPULAIRE DU BENIN – a felülnyomott bélyegeken a REPUBLIQUE szó általában nincs kitatkarva, a felülnyomat ennek a kiegészítése az ország új nevével
 • REPUBLIQUE DU BENIN – 1990 után
 • [REPUBLIQUE] DU BENIN – felülnyomások 1990 után

A kis- és nagybetűk használata felülnyomatonként változik, sőt, az ékezetek használata is. A REPUBLIQUE és République, valamint a BENIN és Bénin egyaránt előfordulnak.

A CTO bélyegek viszonylag könnyen azonosíthatóak, a CTO bélyegzés képe egyenletes, a bélyeg sarkában szabályos negyed körcikk. A Michel katalógus használt bélyegeknél a CTO bélyegek árát tüntetni fel.